Direct mailing bedrijf Locomix heeft afgelopen maand veel nieuwe video’s op haar youtube kanaal geplaatst. “Omdat we aparte producten hebben, willen we mensen visueel uitleggen hoe de producten eruit zien” , aldus eigenaar Martijn Feenstra.

Direct Mail is het versturen van gerichte opvallende post naar (potentiële) klanten, relaties of werknemers. Omdat de boodschap origineel verpakt is, trekt dit de aandacht van de ontvanger beter dan een ongeadresseerde reclamefolder.

Onbekend systeem 

Een voorbeeld van een opvallende direct mailing, die wat extra aandacht behoeft, is de Turningcard. Deze kaart ziet eruit als een normale kaart, maar kan vier keer doorvouwen, waardoor er veel ruimte is voor foto’s, tekst en extra informatie. Omdat het om een vrij onbekend gepatenteerd vouwsysteem gaat, kent niet iedereen het principe. “Een video, waarbij mensen zien hoe de kaart werkt, is ideaal voor ons. Met alleen tekst, snapt niet iedereen hoe je de kaart kan doorvouwen. Met een video, snapt iedereen het binnen 1 minuut.”

Beter gevonden op Google

Een ander voordeel van de youtube video’s, is dat de homepage van locomix beter gevonden wordt op Google. Google heeft Youtube gekocht en zet bedrijven met een eigen youtubekanaal hoger in de zoekresultaten. De SEO wordt dus effectief geoptimaliseerd door de video’s. “Maar we maken ze natuurlijk, zodat onze klanten een beeld krijgen van onze producten. Dat we daarbij beter gevonden worden op Google is een mooie bijkomstigheid.”

Mail vs Post

Locomix maakt effectieve en opvallende direct mailing, dat klinkt alsof het om internet gaat, maar het is gepersonaliseerde post. Lange tijd dachten marketeers dat e-mail het toverwoord was en de gewone post niet meer interessant was. Maar inmiddels lopen de mailboxen over van de spam, nieuwsbrieven en aanbiedingen. “Mensen krijgen steeds minder post op de deurmat. Dus als ze post krijgen, dan krijgt die extra aandacht. Je boodschap versturen met de postbode als direct mail is enorm effectief, want  iedereen opent zijn post. Terwijl een e-mail vaak ongelezen in de trash of spam-folder beland.”